top of page

Πίεση απο γονείς


Πίεση απο τους γονείς.


Για τον έναν ή τον άλλον λόγο οι γονείς μας μας πιέζουν να κάνουμε πράγματα που είτε θέλουμε είτε δεν θέλουμε να κάνουμε.Ειδικά σε μια περίοδο όπως αυτή που όσο να΄ναι είναι σημαντικό για το μέλλον μας .


Οι γονείς όμως μας πιέζουν για το καλό μας .Γιατί θέλουν να πετύχουμε τους στόχους μας και αγχώνονται για εμάς . Όμως να πούμε και του στραβού το δίκαιο ... πολλές φορές αυτό δεν ισχύει.

Πολλοί γονείς θέλουν να "δουν" το παιδί τους κάπου , σε μια υψηλόβαθμη σχολή ή κάτι τέτοιο.Είτε επειδή έχουν αυτοί φτάσει εκεί είτε επειδή θα ήθελαν να φτάσουν εκεί.Σε περιπτώσεις όπως αυτή βλέπεις το φαινόμενο που οι γονείς κάνουν πλύση εγκεφάλου στο παιδί και το κάνουν να νομίζει ότι θέλει να φτάσει εκεί. Και αν δεν είναι αρκετά ικανός να φτάσει εκεί το υποτιμούν . Μπορεί όμως να ξέρει το παιδί τι θέλει και απλά οι γονείς να μην το θεωρούν αρκετά καλό. Υπάρχει τρελή σύγκριση με αδέρφια , ξαδέρφια και γενικά συγγενής , φίλους και γνωστούς και υποθάλπεσαι ανάγκη για να δειχθεί λίγο όλη η οικογένεια μέσα απο τον κόπο του παιδιού. Ή υπάρχει και το γνωστό " κοίτα πόσα πληρώνουμε "


Αυτό όλο εκφράζετε ως πίεση στο διάβασμα.


"Διάβασε κι άλλο !Δεν διαβάζεις αρκετά."

Αν ήρθατε εδώ για να ακούσετε την μαγική λύση σε όλο αυτό τότε θα σας απογοητεύσω γιατί δεν υπάρχει.


Προσωπικά δεν είχα καθόλου πίεση απο τους γονείς μου αλλά απο το φροντιστήριο αλλά αυτό ίσως είναι ένα θέμα για άλλο κεφάλαιο. Έχω όμως πολλούς γνωστούς που το πέρασαν και αυτά είναι μερικά πράγματα που έχω να πω :


1.Οι γονείς σου δεν θα αλλάξουν όσο και να τους φωνάζεις.


Είναι άσκοπο να δημιουργείς αναστάτωση για μια δεδομένη κατάσταση.

πχ:Αν οι γονείς σου θέλουν να περάσεις στο στρατό επειδή είναι σίγουρα λεφτά δεν μπορείς εσύ να τους πείσεις βρε παιδί μου ότι δεν είναι μια καλή επιλογή καριέρας.

Το ποιο ώριμο είναι να πάψεις να κοπανιέσαι και να μην δημιουργείς ένταση διότι κανείς δεν έχει χρόνο για αυτό.


2. Εμπιστεύσου τους καθηγητές σου.


Οι γονείς σου γκρινιάζουν για το ότι δεν διαβάζεις αρκετά.Σταματά να προσπαθείς να τους πείσεις για το αντίθετο όπως είπα και πριν.

Μήπως όμως έχουν δίκαιο ;

Ο μόνος τρόπος να το μάθεις είναι αρχικά να έχεις έναν στόχο και έπειτα μέσα απο τα διαγωνίσματα να βλέπεις πόσο κοντά είσαι σε αυτόν τον στόχο.Ακόμα και αν αυτός ο στόχος δεν είναι αυτός των γονιών σου.

Άκου τους καθηγητές σου -ποτέ τυφλά όμως !


3. Κλείσε τα αυτιά σου .


Οι γονείς σου θα λένε τα δικά τους 24/7 .Εσύ αυτό που πρέπει να κάνεις είναι πολύ απλά να μην τους αφήνεις να σε ρίχνουν .

Αυτό χρειάζεται αυτοπεποίθηση η όποια θα πηγάζει ξεκάθαρα απο την δουλεία .Στο λέω ειλικρινά αν πραγματικά θες να έχεις αυτοπεποίθηση σε αυτό το κομμάτι είναι να δουλεύεις πολύ και να γράφεις τους βαθμούς που θέλεις. Από την στιγμή που το έχεις πετύχει αυτό ή είσαι κοντά στο να το πετύχεις τότε ότι και να σου λένε δεν θα σε νοιάζει καθόλου.Αν απο την άλλη δεν τα καταφέρεις τότε πρέπει να φτιάξεις ή τον τρόπο δουλεία σου ή να βρεις άλλο στόχο /plan b .


Δεν μπορείς να αφήσεις κανέναν να σε αποπροσανατολίσει απο αυτό που θες να κάνεις και αυτό θέλει πολύ προσήλωση.Είναι εφικτό όμως και μάλιστα είναι μια πολύ χρήσιμη ιδιότητα για το μέλλον σου. Πάντα θα υπάρχει κάτι που θα σου σπάει τα νεύρα , αυτό δεν θα πρέπει να σε σταματάει απο το να κάνεις πράγματα.


4. Πάρε υπεύθυνα αποφάσεις για το μέλλον σου .


Ναι μεν οι γονείς μπορεί να λένε τα δικά τους αλλά ... μήπως έχουν δίκαιο;Μπορεί όντως να κάνεις ένα λάθος στην καριέρα σου. Καλό είναι γενικά να ακούς γνώμες απο πολλούς ανθρώπους και ειδικά απο τους γονείς σου που στην τελική είναι αυτοί που σε νοιάζονται.

Με αφορμή αυτό αποφεύγοντας τα κλασικά θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι :

Όποια απόφαση και να πάρεις , για όποιον λόγο και να την πάρεις να το κάνεις υπεύθυνα .Να έχεις επίγνωση το γιατί κάνεις αυτό που κάνεις , τι κινδύνους έχει και τι ωφέλει έχει. Μην αφήσετε τους γονείς σας να κάνουν για εσάς αποφάσεις για το μέλλον σας. Άλλα μην κάνετε τίποτα απο πείσμα και με σκοπό να τους πάτε κόντρα.


5. Οι γονείς μας δεν θέλουν το κακό μας.


Ας σταματήσουμε λίγο τις υπερβολές.


Στην μέση αστική οικογένεια οι γονείς το μόνο που θέλουν είναι το καλύτερο για το παιδί τους.Το γεγονός ότι το δικό σου "καλύτερο" δεν είναι ίδιο με το δικό τους δεν σημαίνει ότι δεν σε αγαπάνε ! Ο κύριος λόγος που θέλουν κάτι για εσένα είναι γιατί πιστεύουν ότι έτσι θα είσαι χαρούμενη και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ !




-Λύρα

5 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page