top of page

Ώστε Θέλεις να Ξαναδώσεις ;



Γεια σας ! 

Τι κάνετε ; 

Εύχομαι να είστε όλοι και όλες καλά !

Σήμερα θα μιλήσουμε για κάτι που κανονικά δεν θα ήθελα να σας πω απο τώρα αλλά ξέρω ότι είναι κάτι που πολύς κόσμος σκέφτεται και είναι ... η 2η φορά.

Επειδή φέτος ήταν η 2η φορά που έδωσα πανελλήνιες νομίζω ότι έχω ΠΟΛΛΆ να σας πω . Σε αυτό ο κεφάλαιο θα μιλήσουμε για μερικά πράγματα που θέλω να έχει υπόψιν του όποιος σκέφτεται να μπει σε αυτήν την διαδικασία. Σε επόμενο κεφάλαιο θα μιλήσουμε για συμβουλές και για το τι " πρέπει" να κάνεις.

1. Σκέψου γιατί  μπαίνεις σε αυτήν την διαδικασία.

 


Για να δώσεις ξανά εξετάσεις πρέπει να έχεις έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο που θα δρα σαν κίνητρό στις δυσκολίες . Πέρα απο αυτό είναι μια διαδικασία που δεν την κάνεις "για πλάκα" και αν μπορείς να την αποφύγεις κάνε το.Οι πανελλήνιες δεν είναι το μέρος να αποδείξεις στον εαυτό σου ότι "μπορείς" , οπότε αν δίνεις 2η φορά μόνο και μόνο για μια "καλύτερη βαθμολογία" τότε θα σε συμβούλευα να μην το κάνεις. Αν θέλεις κάποια συγκεκριμένη σχολή σκέψου "τι είναι αυτό που σου αρέσει σε αυτήν την σχολή"  και αν μπορείς να το βρεις κάπου αλλού. Ακόμα σκέψου την εκδοχή της μετεγγραφής και του 10% ως πιο "αναίμακτες λύσεις"

Γενικά είναι πολύ εύκολο να πεις " ξαναδίνω" ενώ κανονικά πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή , ενώ έχεις απορρίψει όλα τα υπόλοιπα. Αν όμως φάσεις εκεί , τότε επιβεβαιώσου ότι ο λόγος που δίνεις είναι πραγματικός , ρεαλιστικός , ουσιαστικός και πρακτικός.


2. Έχε υπόψιν σου ότι " Οι πανελλήνιες είναι ένα ακριβό σπορ"


Ότι και να κάνεις , το να δίνεις εξετάσεις είναι αρκετά ακριβό. Κάνε μια συζήτηση με την οικογένεια σου πρώτιστος αν μπορεί να το αντέξει οικονομικά πριν πάρεις οποιαδήποτε απόφαση. Επίσης να πω κάπου εδώ ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δουλεύεις ταυτόχρονα . Αν θέλεις να το κάνεις πρέπει να αφοσιωθεί 100% εκεί.


3. Δεν έχει καμία σχέση με την πρώτη φορά.


Να πω και κάτι θετικό : Σαν εμπειρία δεν έχει καμία σχέση με την 3η λυκείου.

Υπάρχει πίεση , υπάρχει ένα άγχος αλλά στην τελική είναι κάτι που μπορείς να το διαχειριστείς καλύτερα. Δεν υπάρχει η τρέλα με το σχολείο , έχεις ελεύθερο χρόνο *τον πρώτο καιρό τουλάχιστον*  , μπορείς να κοιμάσαι φυσιολογικά , έχεις χρόνο για δραστηριότητες και για βόλτες  κτλ. 

Προσωπικά δεν "κοιμήθηκα αργά" για να διαβάσω ούτε μια φορά ... επειδή δεν υπάρχει αυτή η πίεση του χρονοδιαγράμματος τόσο έντονη. Αν δεν προλάβεις κάτι , απλά το κάνεις αύριο. Πήγαινα 2 φορές την εβδομάδα χορό και έβγαινα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ... και διάβαζα τις ίδιες ίσως και περισσότερες ώρες απο πέρυσι.

Αν φοβάσαι να ξαναδώσεις επειδή δεν θέλεις να ζήσεις ξανά την "τρίτη λυκείου" ... δεν θα την ζήσεις ξανά.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι μια χαλαρή χρονιά που θα κάθεσαι σε καμία περίπτωση. Απλά δεν είναι τόσο πιεστική όσο η πρώτη κυρίως λόγο της απουσίας σχολείου.


4. Ωστόσο είναι μια χρονιά ψυχοφθόρα.


Κακά τα ψέματα , είναι μια  δύσκολη χρονιά.


Προσωπικά κατάφερα να την διαχειριστώ καλά και να μην έχω τόσες έντονες "κρίσεις" αλλά και πάλι υπήρχαν. Είναι πολύ ψυχοφθόρο να πρέπει να διαβάζεις ξανα και ξανά τα ίδα πράγματα , να πρέπει να διαβάζεις πολλές ώρες καθημερινά  , να υπάρχει η πίεση του ότι "Τώρα που είναι 2η χρονιά πρέπει να τα πάω τέλεια" κτλ.


Το διάβασμα βέβαια θα το ζήσεις και στην σχολή σου *δεν είναι ότι το γλυτώνεις* απλά είναι η φύση των μαθημάτων και η επανάληψη που κουράζει. Για αυτό είναι σημαντικό να έχεις ένα όνειρο για να το σκέφτεσαι τις στιγμές που δυσκολεύεσαι. 


5. Μπορεί να αποτύχει.


2η φορά δεν είναι σίγουρη επιτυχία. 


Και πάρτε το παράδειγμα απο εμένα .


Δεν λέω ότι δεν έχετε πιθανότητες να πετύχετε το κάτι καλύτερο , αλλά μην πάτε με το σκεπτικό ότι "όλα θα πάνε καλά". Όπως και όλα τα πράγματα στην ζωή τίποτα δεν είναι δεδομένο , θέλει δουλεία και επιμονή. Αν πάτε με το σκεπτικό ότι " ε δεύτερη χρονιά είναι , σιγά θα περάσω" ... δεν θα περάσετε. 


Και η συμβουλή μου είναι να κάνετε ένα καλό μηχανογραφικό απο τώρα και να έχετε μια σχολή καβάτζα επειδή ποτέ δεν ξέρεις.


Ναι μπορεί να πάει και χειρότερα απο πέρυσι ! *έχω φίλη που όντως έγραψε πολύ πιο χαμηλά απο πέρυσι* 

 

Είναι στο χέρι σου να τα πας καλύτερα.


6.Δεν θα είναι βαρετά


Είναι και πάλι στο χέρι σου να βρεις τρόπους να γνωρίσεις κόσμο και να έχεις περιπέτειες. Εγώ πάντως , ένα πολύ ντροπαλό άτομο , γνώρισα αρκετά άτομα και πέρασα ωραία μέσα στην χρονιά. Δεν είναι δεδομένο ότι δεν θα έχεις φίλους. Μπορείς να επισκεφτείς τους παλιούς σου φίλους σε άλλες πόλεις , μπορείς να πας στην σχολή που πέρασες και να γνωρίσεις καινούργια άτομα , να ξεκινήσεις δραστηριότητες κτλ 


Να σας πω την αλήθεια και εγώ νόμιζα ότι θα είναι βαρετά αλλά η ζωή ποτέ δεν σταματάει , αρκεί να το κυνηγήσεις και εσύ λίγο *όσο σου επιτρέπει το πρόγραμμα σου βέβαια*

 

7. Πρέπει να βρεις τι πήγε στραβά.


Το όλο νόημα του να δώσεις ξανά εξετάσεις είναι να διορθώσεις τα λάθη σου. Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσεις τι στο καλό έκανες λάθος και αν μπορείς να το διορθώσεις. Κάνε μια μεγάλη λίστα με το "Τι πήγε στραβά" και δες αν υπάρχει τρόπος αυτό το πράγμα την 2η χρονιά να το αποφύγεις.


 8.Δεν έχει σημασία "τι πήρες την 1η χρονιά"


Η αλήθεια είναι ότι το 9 δύσκολα γίνετε 19 αλλά ... γίνετε ."Απλά" πρέπει να δώσεις την ψυχή σου.

Δεν θέλω να ωραιοποιώ τα πράγματα , ναι είναι πολύ δύσκολο να γράψεις ακόμα και χίλια μόρια πάνω απο πέρυσι πόσο μάλλον 2 και 3 χιλιάδες. Άλλα αν αναγνωρίσεις τα κενά σου και δουλέψεις σωστά και με πάθος τότε γίνεται.


Για αυτό λέω ότι πρέπει να υπάρχει ένα όραμα απο πίσω , δεν μπορείς να πας έτσι.

Αν πας για κάτι καλύτερο πρέπει να αναβαθμίσεις την προσπάθεια σου και στην 2η χρονιά έχεις τον χρόνο και το χώρο να το κάνεις. 


Και εδώ έρχομαι εγώ για να σας πω ότι στο επόμενο κεφάλαιο θα σας δώσω συμβουλές για το πώς να την αξιοποιήσετε καλύτερα ! 

Αν θέλετε αφήστε μου ερωτήσεις στα σχόλια για να τις συμπεριλάβω στο επόμενο !


Φιλιά 


-Λύρα 


6 views0 comments
bottom of page