top of page

Υψηλόβαθμες σχολές


Το ξέρω ότι πολλοί απο εσάς θέλετε να περάσετε σε μια υψηλόβαθμη σχολή 

* και με το το ξέρω εννοώ το φαντάζομαι* 

Και πριν μπούμε στην τελική ευθεία θα ήθελα να μιλήσω λίγο για αυτό ... κάτι που εύχομαι να είχε κάνει κάποιος και σε εμένα. 

 Αρχικά θέλω να ξεκαθαρίσουμε λίγο ότι υψηλόβαθμη σχολή δεν σημαίνει ούτε ότι η σχολή είναι καλή , ούτε ότι αυτοί που περνάνε εκεί είναι εξυπνότεροι και καλύτεροι, ούτε το ότι θα βρεις καλύτερη δουλειά με περισσότερα λεφτά στο μέλλον , ούτε  ότι θα περάσεις καλύτερα στο πανεπιστήμιο κτλ. Υψηλόβαθμη σχολή σημαίνει απλά ότι έχει μεγαλύτερη ζήτηση και ως γνωστών ότι θέλουν οι πολλοί δεν είναι απαραίτητα καλύτερο. Υπάρχουν άλλα κριτήρια που καθορίζουν το πόσο καλή ή όχι είναι μια σχόλη.

 Μπορεί θεωρητικά μια σχολή όπως η Νομική ή η Ιατρική ή το Μετσόβιο  να σου "δίνουν ένα κύρος" αλλά αν θες να μπεις σε τέτοιες σχολές μόνο για το κύρος τότε παράτα το τώρα που μπορείς διότι θα περάσεις άσχημα. Μην κτίσετε την ζωή σας με σκοπό να έχετε ένα στάτους στα μάτια του παππού στο καφενείο , έχουμε 2019 ! 

Το ποιο εύκολο πράγμα στον κόσμο είναι απλά να πεις ότι θες να περάσεις σε μια υψηλόβαθμη σχολή. Το δύσκολο είναι να πας να δεις όλες σου τις επιλογές , να δεις όλα τα τμήματα του πεδίου σου , να δεις τα μαθήματα και το ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των σχολών και μετά να αποφασίσεις. Πολλοί *μαζί με εμένα* δεν έχουν ψάξει καθόλου τις επιλογές τους. Πριν πεις ότι θέλεις μια σχολή , πρέπει να δεις πρώτα το τι μαθήματα κάνουν  πόσες ώρες την ημέρα πόσα χρόνια είναι *τα εξάμηνα δια 2 *κτλ.Δεν είναι καθόλου ώριμο να λες ότι θέλεις μια σχολή χωρίς να ξέρεις τι μαθήματα έχει. Διότι σίγουρα θα εκπλαγείτε. πχ : το ξέρατε ότι στην Φαρμακευτική Θεσσαλονίκης έχει μαθήματα εξαμήνου οικονομία , ψυχολογία-κοινωνιολογία , πληροφορική και ξένες γλώσσες  ; 

 Επιπλέον πολύ σημαντικό είναι να δεις όχι μόνο πόσα χρόνια είναι η κάθε σχολή αλλά ποίος είναι ο μέσος όρος αποφοίτησης . Σε σχολές όπως η Ιατρική είναι 6 χρόνια αλλά στο φυσικό ή στην ΣΕΜΦΕ  είναι ... επίσης 6-7 χρόνια. Και το Φυσικό όπως και η ΣΕΜΦΕ έχουν περίπου 15k μόρια *το φυσικό στην επαρχία πάει και 13 k * αλλά είναι δύσκολες σχολές .Το ίδιο ισχύει και για το χημικό  που είναι κάτω απο τα 17,5 k .

Το λέω σοβαρά μην σνομπάρετε τις "χαμηλές" σχολές ! Υπάρχουν πολύ καλές σχολές που δεν έχουν 18k μόρια βάση *σοκ *.Όταν  στοχεύεις σε μια υψηλόβαθμη σχολή έτσι και αλλιώς πρέπει να έχεις ένα planB. Η συμβουλή μου είναι  τώρα που έχετε χρόνο  να έχετε ένα πλάνο για το ποίες σχολές θέλετε , σε ποια πόλη κτλ.Και να έχετε βρει απο τώρα σχολές που σας ενδιαφέρουν που να είναι ποιο χαμηλές. Γιατί ; Διότι πολύ απλά την ημέρα των αποτελεσμάτων και όταν θα φτιάχνετε μηχανογραφικό θα έχετε το κεφάλι σας λίγο ποιο ήσυχο ... με ευχαριστείτε μετά * trust me , been there -done that* Και γενικά μέσα στην χρονιά θα μπορείτε να είστε λίγο ποιο stress free επειδή ξέρετ ότι αν δεν γράψετε 100 υπάρχει ένα πλάνο β και δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου αν δεν τα πάτε καλά.

 Ένα παράδειγμα για το πως πρέπει να σκέφτεστε :

 Ωραία θέλω να περάσω Ιατρική (κοιτάζω τα μαθήματα στην Ιατρική στις πόλεις που με ενδιαφέρουν ! σημ: το πρόγραμμα σπουδών αλλάζει απο πόλη σε πόλη !Δεν είναι όλα το ίδιο!)

 ( Α και κάτι για εσάς που θέλετε να περάσετε Ιατρική : Πρώτον η καλύτερη σχολή δεν είναι στην Αθήνα αλλά στα Γιάννενα *τι λέγαμε πριν για τα μόρια ; * και δεύτερον η Ιατρική είναι 6 χρόνια αλλά μετά πρέπει να πάρετε και ειδικότητα *ίσως χρειαστεί να κάνετε και αγροτικό 1 χρόνο* .Για να πάρετε ιδιόκτητα στην Ελλαδα πρέπει να περιμένετε 4-5 χρόνια. Μετά απο την αναμονή θα κάνετε την ιδιόκτητα σας για 3-7 χρόνια και ίσως κάποια ειδίκευση μετά απο αυτό για 1-2 χρόνια και μετά θα δουλέψετε .... ψάξτε το καλά πριν μπλέξετε ! ) 

Μετά ψάχνω στο πεδίο σχολές που με ενδιαφέρουν με ποιο χαμηλά μόρια πχ Νοσηλευτική , Φαρμακευτική, Οδοντιατρική , Φυσικοθεραπεία ,Μαιευτική , Διατροφολογία κτλ 

Έστω ότι επιλέγω την Φαρμακευτική (έχοντας δει τα μαθήματα σε όλες τις πόλεις ... και στις 3 τεσπα ) ψάχνω να βρω και μια ποιο χαμηλή. Ξέρετε ποια θα είναι η δεύτερη επιλογή σας μετά την Φαρμακευτική ;Το Χημικό !Αν θες να περάσεις φαρμακευτική και δεν θες να περάσεις χημικό σαν β πλάνο τότε μάλλον θέλεις να περάσεις Φαρμακευτική για τους λάθος λόγους . 

Έτσι πρέπει να έχετε βρει σχολές με βάσεις  που να ξεκινούν τουλάχιστον  απο 13 k ή 15k *ανάλογα το πεδίο*

Τώρα θα ήθελα λίγο να σας πω για κάτι που και πάλι ήθελα κάποιος να με είχε ενημερώσει 

*Mental Notes έχει καταντήσει και αυτό το βιβλίο*

Μπορείς να κάνεις τα πάντα.

 Να περάσεις σε όποια σχολή θέλεις ! 

Αλλά και εδώ υπάρχει ένα μεγάλο αλλά : πρέπει να κάνεις θυσίες , να το παλέψεις και να δώσεις το 100% .

Είναι ξεκάθαρα θέμα θέλησης.

 Για να περάσεις σε μια υψηλόβαθμη σχολή θέλει πειθαρχεία  και εργατικότητα όχι εξυπνάδα και "ταλέντο".Ναι μεν βοηθάει αν σου κόβει και λίγο αλλά άμα δεν έχεις τα πρώτα δυο τότε είναι άχρηστο!Πρέπει πραγματικά να αφοσιωθείς σε αυτό που κάνεις. Είναι άδικο να περιμένεις απο τον εαυτό σου ότι μπορεί να κάνει παραπάνω πράγματα απο όσο μπορεί . Αυτό σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να αφήσεις τα χόμπι σου , να παρατήσεις τον Αθλητισμό , να μην βγαίνεις πλέον μια φορά την εβδομάδα αλλά μια φορά τον μήνα και γενικά να βάλεις στην ζωή σου σε παύση για έναν χρόνο.Στην αρχή θα νιώθεις απαίσια *ένιωθα λες και είχα χάσει ένα κομμάτι μου *αλλά αν πραγματικά έχεις έναν στόχο δεν έχεις άλλη επιλογή. Πρέπει να πιέσεις τον εαυτό σου , να έχεις απαιτήσεις απο τον εαυτό σου και πάνω απο όλα πρέπει να έχεις αυτοπεποίθηση. Άλλα αυτοπεποίθηση που θα πηγάζει απο σκληρή δουλεία και καλές βαθμολογίες στα διαγωνίσματα του φροντιστηρίου. Είναι άδικο να περιμένεις απλά να σου να φτάσει στο 100 αν δεν του δώσεις την ευκαιρία να πάει στα άκρα. 

 Πριν μιλήσω για την πίεση των γονέων και το άγχος ήθελα να βάλω μερικά πράγματα στην θέση τους και να μην έχουμε αυταπάτες.

 Δεν είναι ανάγκη να γράψεις 18k μόρια . Πριν το κάνεις ρώτα τον εαυτό σου γιατί θες να το κάνεις. Βάλε τα κάτω και ζύγισε τα. Δες αν αξίζει , δες τι άλλες επιλογές έχεις .Και αν πάρεις την απόφαση να το κάνεις τότε πρέπει να είσαι σύμφωνη με το γεγονός ότι θα θέλει περισσότερη προσπάθεια απο όση έχεις δώσει για το οτιδήποτε *έτσι ένιωθα τουλάχιστον εγώ , ο καθένας έχει βέβαια την δική του ιστορία*

 Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν μπορείς να πεις "Α πάω για υψηλόβαθμη σχολή αλλά θέλω και να βγαίνω  και να πίνω και να γράφω τα βιβλία μου και να μιλάω κάθε μέρα με το αγόρι μου και να διαβάζω εξωσχολικά βιβλία και να είμαι η καλύτερη μαθήτρια στο σχολείο κτλ "

 Διότι δεν μπορείς να το κάνεις Είναι άδικο και κρίμα να περιμένεις ότι μπορείς να το κάνεις.Δεν θα τα κόψεις όλα αυτά τελείως αλλά δεν θα είναι όπως πριν. 

 Είχα έναν γνωστό που έλεγε ότι " Εγώ θα διαβάζω για το σχολείο .Διότι δεν επιθυμώ να γίνω ένα θλιβερό ενεργούμενο των πανελληνίων και δεν θέλω να πάρω μέρος στην υποβάθμιση του λυκείου και θέλω όχι μόνο να προσέχω στο μάθημα αλλα και να διαβάζω στο σπίτι τα σχολικά βιβλία για να πάρω σφαιρικές γνώσεις και ...." 

 Δεν θα το σχολιάσω καν .

 Απλά θα σας πω ότι μετά απο 2 μήνες απλά γέλαγε με της βλακείες που έλεγε.

 Είχα πολλούς φίλους που σταμάτησαν τον Αθλητισμό  (ή τουλάχιστον έκαναν προπονήσεις πολύ αραιά ) .Που σταμάτησαν το διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων και γενικά ότι χόμπι είχαν .Όσοι δεν το έκαναν ... ήταν ξεκάθαρο στην βαθμολογίες που έπαιρναν. Είχα φίλους που δεν θυμόντουσαν καν πότε ήταν η τελευταία φορά που βγήκαν βόλτα με φίλους . Οι "τοπ μαθητές " της τάξης δεν πρόσεχαν στο σχολείο , διάβαζαν για το διαγώνισμα στο προηγούμενο διάλειμμα άντε και μια μέρα πριν και αυτό ήταν... δεν είναι πράγματα που τα έκανα μόνο εγώ είναι πράγματα που έβλεπα να συμβαίνουν γύρω μου.Είναι πράγματα που εσείς πιθανών θα κληθείτε να κάνετε προκειμένου να γράψετε 18 k και 17K.

  Δεν σας τα λέω για να κάνω flex σας τα λέω για να μπορείτε να πάρετε τις αποφάσεις σας ποιο υπεύθυνα .Κάτι που δεν ήξερα εγώ και σας το λέω όπως θα ήθελα να μου το είχαν πει και εμένα

Αυτά λοιπόν απο εμένα , τα λέμε σε επόμενο !

-Λύρα

26 views0 comments
bottom of page